Src Belgesi Nasıl Alınır? 2023
Src belgesi nasıl alınır, bir çok sürücünün merak ettiği bir konudur. Karayolu üzerinde ticari amaç ile yolcu ve yük taşımacılığı yapıyorsanız Src Belgesi almak zorundasınız. 4925 sayılı kanun gereğince Src Belgesi belirtmiş olduğumuz amaç ile alınması zorunlu mesleki yeterlilik belgesidir.
Src Belgesi Nasıl Alınır?
Src Belgesi nasıl alınır konusunu bir çok açıdan değerlendirip, bugün sizlere tüm adımlarıyla anlatacağız. Adımları dikkatlice okumanız Src Kursu seçerken ve Src Belgesi alırken sizlere kılavuz niteliğinde olacaktır.
Src Belgesi Alabilir miyim?
Öncelikle Src Belgesi alma şartlarında da bahsettiğimiz Src Belgesi alabilir miyim? sorusuna cevap vereceğiz.
Src Belgesi alabilmek için;
- yaşınızın en az 18 en fazlada 65 olması
- en az b ehliyet belgenizin olması
- sabıka kaydınızda 5237 TCK 188, 190, 191 ve 5607 4/7 ve 6136 12/2 maddelerinin bulunmaması
- en az ikinci kademe okur yazar olunması
gerekmektedir. Bu şartları sağlıyorsanız, şimdi gelin hangi src belgesini almanız gerekir ona bakalım. Detaylı içeriğe hangi src belgesini almalıyım? yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Hangi Src Belgesini Almalıyım?
Src belgeleri taşınanın türü ve taşıma alanına göre değişiklik gösterir.
- Uluslararası karayolu üzerinde ticari amaç ile yolcu taşıyorsanız Src 1,
- Yurtiçi karayolu üzerinde ticari amaç ile yolcu taşıyorsanız Src 2,
- Uluslararası karayolu üzerinde ticari amaç ile yük, eşya veya kargo taşıyorsanız Src 3,
- Yurtiçi karayolu üzerinde ticari amaç ile yük, eşya veya kargo taşıyorsanız Src 4
belgesini almanız gerekir.
Öneri; kısa bir öneri vermek isteriz. Src 1 belgesi, Src 2 belgesini kapsamaktadır. Yine aynı şekilde Src 3 belgesi, Src 4 belgesini kapsamaktadır. İleri de uluslararası şoförlük iş istidamı söz konusu olduğunda tekrar belge almak için eğitim, sınav periyodlarını yaşamamak adına ilk alımda uluslararası src belgesi seçmeniz daha doğru olacaktır. İlk alımda fiyat olarak cüzi miktarlar bulunmaktadır. Bunu bir örnekle açıklamak isteriz.
Örneğin; yurtiçi src belgesi aldınız. İlerleyen süreçlerde yurtdışı şoförlük işi buldunuz. Bu bağlamda tekrar uluslararası src belgesi almanız gerekir. Burada hem 1 ay eğitim alır, sınav sürecini bekler hem de bir belge ücreti daha ödemiş olursunuz.
Artık hangi src belgesini de alacağınıza karar verdiniz. Şimdi doğru Src Kursunu bulmaya geldik.
Src Kursu Nasıl bulunur?
Src belgesi nasıl alınır, konusunun en önemli konularından bir tanesidir. Src kursu bulma konusu oldukça hassas bir konudur. Çevrenizin size önerileri olacaktır. Eğitim kalitesi önemli olduğu kadar src kursunun işleyiş şeklide önemlidir. 1 ayda alabileceğiniz bir belgeyi 6 ay beklemek hiç doğru değildir. Src kursunun işleyişi, sınav tarihleri ve başarı oranını öğrenmek Src kursu seçerken en doğru karar olacaktır.
Ayrıca Src kursları diğer Sürücü Kursu ve Psikoteknik Merkezlerinden ayrılan bir kurstur. Hiç bir sürücü kursu veya psikoteknik kursu sizlere Src Belgesi vermeye yetkin değildir. Aracılık hizmeti yapacakları için belgeyi geç ve daha fahiş fiyatlara almış olursunuz. Doğrudan Src Kursu seçmek en doğru karar olacaktır.
Src kursunun yetkin olup olmadığını Src Kursları yazımızda da belirttiğimiz gibi Milli Eğitim Bakanlığı sisteminden mutlaka sorgulayınız. Src belgesi nasıl alınır, sorularınızın tümüne cevaplar vereceğiz. Sizlerde src belgesi nasıl alınır diye merak ediyorsanız, adımları dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.
Bu bilgiler ışığında src kursuna da karar verdiniz ve artık kayıt aşamasına geliyoruz. Gerekli evrakları hazırlamanız gerekir.
Src Kaydı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Src belgesi nasıl alınır, sorusunun diğer bir aşaması da gerekli evraklardır. Src kursunu buldunuz ve bazı gerekli evrakları iletmeniz gerekecektir. Burada dikkat etmeniz gereken durumları ise yanlarına yazacağız.
- Biyometrik fotoğraf (1 adet ve son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır)
- Ehliyet Fotokopisi
- Kimlik Fotokopisi
- Diploma, Mezuniyet veya Öğrenci Belgesi
- Sabıka Kaydı (son 6 ay içinde alınmış olmalıdır)
- Adres İkametgah Bilgisi
- Telefon Numarası (güncel telefon numaranız olmalıdır)
Yukarıdaki belgeler src kaydı için gerekli evraklardır. Biyometrik fotoğrafınız olması halinde src kursunda e-devlet üzerinden sabıka ve diploma belgelerine ulaşılabilir. Fotokopi içinde kayıt olacağınız src kursundan destek alabilirsiniz.
Src Kayıt Sözleşmesi
Src belgesi nasıl alınır, sorusunun en önemli noktalarından bir tanesidir. Src kursuna kayıt olurken getirmiş olduğunuz evraklar, danışman tarafından incelenir. Evraklarınız eksiksiz ve Milli Eğitim Bakanlığının istediği standartları sağlaması ile seçtiğiniz belge için Src Kursiyer Kayıt Sözleşmesi imzalanır. Bu sözleşmede adres ve telefon bilgileriniz ile bilgileriniz doldurulur.
Ödemeyi taahhütlü (ayın 15’ine kadar) yapacaksanız ödeme senedi imzalanır. Ödemeyi peşin veya kredi kartına 12 taksit imkanı ile de yapmanız halinde senet imzalanmadan doğrudan sözleşme yapılır.
Bu süreçte sizlerden sınav harç bedeli talep edilmemektedir. Erken ödemek isteyebilirsiniz bu tercihen yapılan bir ödemedir. Sınav tarihine 1 hafta kala sınav harç ücreti talep edilmektedir. Bu ücreti belirtilen zamanda ödemeniz gerekir. Ödememeniz halinde sınava dahil olmayacak ve 1 ay daha ekstradan bir sonraki sınavı beklemek zorunda kalacaksınız.
Src Kursu Dönemi Nedir?
Src belgesi nasıl alınır, aşamalarından çokta bilinmeyen bir konuda dönem kayıt konusudur. Src belgesi için kayıt olduğunuzda Src kursuna Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tanımlanan her ayın 15’i itibari ile tüm evrakları Milli Eğitim Sistemine girilmesi demektir. Mebbis adı verilen Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemlerine gerekli evraklarda vermiş olduğunuz evraklar aktarılarak o döneme dahil olursunuz.
Src Belgesi Kaç Hakkım var?
Src belgesi nasıl alınır, sorusunu soran adaylarımızın bilmediği ve karıştırdığı noktalardan bir tanesidir. Döneme dahil olmanız halinde yazılı sınav için toplam 4 src sınav hakkı tanımlanacaktır. 4 hak sınav hakkınızı temsil etmektedir. Her başarısız olduğunuz sınavda 1 hak azalacaktır. 4 hakkı tamamlamanız halinde dosyanız yanacak ve yeniden kayıt olmanız gerekecektir.
Src Kursundan Kaydımı Sildirebilir miyim?
Bu durumu iki farklı aşamada incelemek mümkündür. Çünkü, bazı durumlarda işe girmek için belge alım ihtiyaçlarımız oluyor. Ama iş durumu olumlu gitmediği takdirde vereceğiniz belge parasına ihtiyaç duyabiliyorsunuz. Src kursuna giderek iptal ettirmek istediğinize dair bir dilekçe vererek iptal sürecinizin başlamasını talep etmeniz gerekir.
Talebiniz Src Kursu Müdürü tarafından dikkate alınacaktır. Bu durumu iki aşamada değerlendirmek hem gerek Milli Eğitim Bakanlığının ilgili kanun ve yönetmeliklerinde de belirtildiği üzere işlem uygulanır. Tabi bu durumda bazı gerekçelerle iptali söz konusu olduğunda geçerli olacaktır.
Yani kısacası dönemler her ayın 15’inde açıldığı için 15’inden önce %10, 15’inden sonra %10 ve eğitim aldığınız ders saatleri hesaplanır. Toplam ücret kesintisi uygulanarak ücret iadesi dilekçede belirttiğiniz hesap numarasına Src Kursu tarafından yapılır. (Eğitimlere katılıp, katılmamak kendi sorumluluğunuzda olduğu için src kursunda düzenlenen eğitimler baz alınır.)
Src Eğitimleri
Src belgesi nasıl alınır, aşamalarından bir tanesi de eğitim aşamasıdır. Src kayıt işlemlerinden sonra artık kurumunuz eğitimlerinizi düzenleyecektir. Kurumun belirleyeceği eğitimler hafta içi veya hafta sonu saat 14:00 ile 23:00 saatleri arasında olabilir. Hafta içi 6 saati, hafta sonu 8 saati geçmeyecek şekilde eğitimleriniz planlanır. Planlanan bu eğitimler için bilgilendirme SMS veya arayarak Src kursu tarafınıza yapacaktır.
Src eğitimlerinde katılım zorunluluğunuz bulunmaktadır. Katılım sağlamadığınız her eğitimde yoklama sırasında imzanız olmayacağı için yok sayılırsınız. Toplamda 5/1 devamsızlık hakkınızın bulunduğunu da unutmayınız.
Src kursu eğitim düzenlemekle mükelleftir. Eğitimlere katılma ve yoklamaya imza atma sorumluluğu sizlere aittir. Bu durumu göze aldığınızı unutmayınız.
Src belgesi nasıl alınır, adımlarından bir tanesi de sınav adımıdır. Src eğitimleri ortalama 1 hafta ile 4 hafta içerisinde katılımcılara aktarılır. Bu süreler tamamen Src kursunuza bağlıdır. Src sınavları iki basamaktan oluşmaktadır. Src sınavı yazımızda detayları ile paylaştık. Oradaki yazımızı da detaylıca inceleyebilirsiniz.
Src sınavı aşamaları aşağıdaki gibidir;
- Aşama yazılı sınav; Src yazılı sınav aşamasıdır. İlk gireceğiniz 40 soruluk test sınavından oluşmaktadır. 28 doğru yaparak 70 puan ve üzeri almanız halinde başarılı sayılırsınız. Yazılı sınavdan başarılı olmanız halinde diğer aşamaya geçebilirsiniz.
- Aşama uygulama sınavı; Src görsel sınav aşamasıdır. Yazılı sınavdan başarılı olmanız halinde 3 sorudan oluşan görsel videolar izletilir. Burada en az 2 doğru soruya doğru cevap vererek. Sınavdan başarılı sayılırsınız.
her iki aşamadan başarılı olmanız halinde Src Belgesi almaya hak kazanırsınız.
Src belgesi sınavları için size ilk kayıtta toplam 4 hak tanımlanır. Sınava girmemeniz durumunda bu 4 haktan birini kullanmış sayılırsınız. Sağlık sorunları nedeni ile src sınavına giremezseniz, raporunuzu sınav öncesinde src kursunuza iletmeniz gerekir.
Raporunuz, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne iletilerek, hakkınız koruma altına alınacaktır. Bu süreçte eğer sınav harcı ödemesi yaptıysanız. Bu harç için Milli Eğitim Bakanlığı herhangi bir iade yapmayacağını da bilmenizi isteriz.
Evet, çok gelen en çok sorulan sorulardan ve internette de yanıltıcı yanıtların döndüğü soruya bugün burada net bir açıklık getireceğiz. Tüm sınavdan başarısız olma soruları yanlış aktarılıyor ve bu nedenle çoğu src belgesi alacak adaylar yanlış bilgi nedeni ile haklarını yakıyor.
Src belgesi yazılı sınavından başarısız olmanız halinde sizlere tanımlanan 4 hakkınızdan her başarısız olduğunuz sınav 1 sınav hakkı azalarak, bitecektir. Tüm hakların bitmesi ile kaydınız silinecek yeniden src belgesi kaydı açtırmanız gerekecektir.
Src belgesi yazılı sınavından başarılı oldunuz. Orada tanımlanan 4 hakkınız artık yenilenecek yeni bir 4 hak sahibi olacaksınız. Her başarısız olduğunuz 4 hakkınızdan 1 hak azalarak tükenecektir. Tüm hakların tükenmesi ile birlikte dosyanız kapanacak ve yeniden kayıt olarak yeni dosya açtırmanız gerekecektir.
Burada yeniden tanımlanan hak tabiri özellikle bilinmiyor. Bazı src kursları bu durumu yeniden hak tanımlaması yapmak için yanlış aktarıyor. Bunu bir örnekle daha detaylıca açıklamak istiyoruz.
Örneğin; src yazılı sınavında 4. hakkınızda geçtiniz ve görsel sınavda kaldınız.
Normalde anlatılana göre dosyanızın kapanması ve yeniden kayıt olunması gerekiyor. Hayır, görsel sınavdan 1 hak kullanımı yaptınız. Böylelikle yeniden 4 hak tanımlanarak geriye 3 görsel src sınav hakkınız kaldı.
Bu durumu şu şekilde özetlemek daha mümkündür. Src yazılı sınav hakkı 4, src görsel sınav hakkı 4 şeklinde tanımlanır. Src yazılı sınav 4 hakkını tükettiğinizde hiç görsel hak kullanamayacak ve direk dosyanız kapanacaktır. Bu durum doğrudur.
Fakat Src yazılı sınav 4 hakkınızın son hakkında yazılıdan başarılı oldunuz ve görsel sınavın 1. hakkını kullandınız ve görsel sınavdan başarısız oldunuz. Bu durumda dosyanız kapanmıyor.
Src görsel sınav hakkı 4 hak olduğu için 3 src görsel sınav hakkınız daha bulunuyor. Bu hakları da tüketmeniz halinde dosyanız kapanacak ve tekrar dosya açtırmak için src kursuna yeniden src belgesi için kayıt olmanız gerekecektir.
Src Belgesi nasıl alınır, adımlarının en sonuncusuna geldik. Tebrikler, src belgesi sınavından başarılı olmanız halinde telefonunuza Src Onay Mesajı gelecektir. Bu gelen mesaj başarılı olduğunuzu göstermektedir. Bazen bazı şebeke durumlarından dolayı bazı başarılı olan adaylarımıza bu sms iletilemiyor olabilir. Gelen sms ise UAB (Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı) tarafından gelecektir.
SMS almanız ve Src kursunuzun başarılı olduğunuza dair göndereceği sms sonrasında e-devlet üzerinden “Src Belgesi” araması yaparak belgenizin durumunu görüntüleyebilirsiniz. Burada belgenizi görüntülediğinizde “Ödeme Aşamasında” ibaresini göreceksiniz.
Halk veya Vakıf Bank atm veya mobil bankacılığından src belgesi harcını ödemeniz gerekir. Src kart ücreti başlıklı yazımızda daha detaylı bu durumu anlatıyoruz. Dilerseniz, yazımıza tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Src Belgem Nerede?
Src belgenizi e-devlet üzerinden “Src Belgesi” araması yaparak ulaşabilirsiniz. Tabi src belgenize ulaşabilmeniz için Src Kart ücretini ödemiş olmanız gerekir. Aksi takdirde “ödeme aşaması“‘nda gözükecektir.
Sınavsız Src Belgesi alabilmek için ehliyet tarihinizin 25.02.2003 tarihinden önce olması gerekmektedir. Bu şartı sağlamıyorsanız, sınavsız src belgesi almanız mümkün değildir. Bu şartı sağlıyorsanız, sınavsız src belgesi alabilirsiniz.
E-Devletten Src Belgesi Nasıl Alınır?
Aslında sınavsız src belgesi ile aynı durumdur. E-devlet üzerinden “muafiyetli src belgesi başvurusu” araması yaparak alabilirsiniz. Bu durumları anlattığımız sınava girmeden src belgesi alma yazımızda adım adım durumu izah ettik. Aşamaları takip ederek src belgesi alabiliyor musunuz, deneyebilirsiniz.
Src Belgesi nasıl alınır? konulu yazımızda sizlere tüm src belgesi alım süreci hakkında bilgiler aktardık. Umuyoruz, src belgesi alırken sizlere rehber olacak ve daha bilgili bir şekilde src kursunuzu ve src belgenizi seçeceğinizi düşüyoruz.
Sağlıcakla kalın,