Src Belgesi Soru Cevap 2023
Src belgesi soru cevap ile aklınıza takılan tüm src belgesi alma, nasıl alınır, alım süreci, fiyat ve tüm detayları ile cevaplayacağız. Karayolu üzerinde ticari olarak taşımacılık yapan tüm şoför veya şoför adayları için alım sürecindeki detayları paylaşarak sizleri src kursuna kayıt olmadan ön bilgi sahibi olmanızı sağlayacağız.
Src Belgesi Soru Cevap
Src Belgesi soru cevapları lütfen dikkatlice okuyun ve src belgesi alırken lütfen dikkat edin. Alacağınız belgeyi bilmek dışında alım sürecindeki avantajlardan da faydalanın.
Src Ne demektir?
4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında karayolu üzerinde ticari olarak yolcu veya yük taşımacılığı yapacak şoförleri alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
Src Kimler alabilir?
Karayolu üzerinde ticari faaliyet gösteren tüm şoförlere zorunludur.
Src Belgesi Çeşitleri Nelerdir?
Kaç çeşit SRC Belgesi sorusu sürekli sorulan sorulardandır. SRC Belgesi alacaksınız ama faaliyet alanınıza göre hangisini almanız gerektiğini bilmelisiniz öncelikle… 5 (beş) çeşit SRC Belgesi bulunmaktadır. Bunlar;
- SRC 1 Belgesi; Uluslararası Yolcu Taşımacılığı yapacak sürücüler için
- SRC 2 Belgesi; Yurt içi Yolcu Taşımacılığı yapacak sürücüler için
- SRC 3 Belgesi; Uluslararası Yük Taşımacılığı yapacak sürücüler için
- SRC 4 Belgesi; Yurt içi Yük Taşımacılığı yapacak sürücüler için
- SRC 5 Belgesi; Tehlikeli Madde Taşımacılığı yapacak sürücüler için
verilecek SRC Belge türleridir.
SRC Belgesi Sınavından başarılı olmak için sorulan 40 soru üzerinden 28 doğru yapmanız gerekmektedir. 70 puan ve üzeri SRC Belgesi almaya hak kazanacaktır.
B Ehliyet İle SRC Belgesi Alınır mı?
Sadece ehliyetinizi olması SRC Belgesi almanıza yeterlidir. SRC Belgesinde ehliyet şartı aranmamaktadır.
SRC Belgesi Sınavı artık Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenmiş Mesleki Yeterlilik Kurslarından alınan kayıt, eğitimler sonucunda yapılmaktadır. Bir SRC Merkezine kayıt olduğunuz taktirde o dönemin devamındaki ilk SRC Sınavına girebilirsiniz.
SRC Belgesi Başvuruları Ne Zaman?
SRC Belgesi soru cevaplarından en çok sorulan sorulardan biriside başvuru soruları oluyor. SRC Belgesi Başvuruları genellikle ayın 1 ila 15 tarihleri arasında yapılmaktadır. Yani ayın ilk iki haftası diyebiliriz.
SRC Belgesi Sınav Tarihleri, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince talep doğrultusunda belirlenir. Genellikle kayıt olduğunuz ayın devamında ki ayın ilk iki haftasıdır.
Ekip Olarak SRC Belgesi Alınabilir mi?
Src belgesi soru cevapları noktasında ekip olarak SRC Belgesini alabilirsiniz. Mevcut dönem kontenjanına göre belirtilen aralıklarda kayıt olabilir ve SRC Belgesini alabilirsiniz. Ekip olarak sizlere SRC Eğitimi, SRC Merkezi tarafından düzenlenebilir.
En İyi SRC Merkezi Nerededir?
SRC Belgesi hizmeti veren Denge SRC Kursu Tuzla bölgesinde faaliyet göstermektedir.
SRC 2 Belgesi veya SRC 4 Belgesi Uluslararası Çalışabilir Miyim?
SRC 2 Belgesi ile yurt içinde yolcu taşımacılığı yapabilir, SRC 4 Belgesi ile de yurt içinde yük taşımacılığı faaliyetlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Yurt içi belgeler olduğu için SRC 2 Belgesine sahip yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin uluslararası çalışmalar yapabilmeleri için SRC 1 Belgesini, SRC 4 Belgesine sahip yük taşımacılığı yapan sürücülerin uluslararası çalışmalar yapabilmeleri için SRC 3 Belgesini almaları gerekmektedir.
SRC Belgesi alacak sürücülerin bağlı oldukları SRC Merkezleri sınav tarihleri ile ilgili detaylı bilgileri sizlerle paylaşacaktır. SRC Belgesi Sınav Tarihleri, İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince belirlenir.
Evet, ehliyet aldığınız tarih tam olarak 25.02.2003 tarihinden önce ise Sınavsız SRC Belgesi alabilirsiniz.
SRC Belgesi Nasıl Alınır?
SRC Belgesine sahip olmanın iki farklı yolu bulunmaktadır.
Sınavsız SRC Belgesi; eğer 25.02.2003 öncesi ehliyet belgesine sahip iseniz Sınavsız SRC Belgesi alabiliyorsunuz.
Diğer bir yöntem ise normal kayıt, eğitim ve sınav üçlüsünden oluşuyor. Başarılı olmanız durumunda SRC Belgesi alabiliyorsunuz.
Sınavsız SRC Belgesi alabilmeniz için ilk şartın 25.02.2003 tarihinden önce ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir. Şartı tamamlamanız durumunda SRC Merkezimizden gün içerisinde belgenizi alabiliyorsunuz. Src belgesi soru cevaplarında sınavsız src soruları tarafımıza çok sorulmaktadır. Ehliyet şartı sağlamıyorsanız, size sınavsız src vereceğiz diyenlere itibar etmeyin.
SRC Belgesi Sınavları, Milli Eğitim Bakanlığınca yapılmakta ve toplamda 40 yazılı soru sorulmaktadır. 3 adet uygulama sorusu da sorulacaktır.
SRC Belgesinin Süresi Var mıdır?
SRC Belgelerin de diğer belge türleri gibi herhangi bir sınırlandırma yoktur. SRC Belgesi dışında alacağınız diğer belge türlerinde 5 (beş) yıllık periyodlarda yenilemeler tabi tutulur.
SRC Belgesinde Yaş Şartı Aranır mı?
SRC Belgesi için üst yaş sınırı 66, büyük otobüs kullanacaklar için alt yaş sınırı 26’dır. SRC Belgesi almak için alt yaş sınırını doldurma şartı aranmamaktadır.
SRC Belgesi Ders Zorunluluğu Var mıdır?
SRC Belgesi Dersleri, SRC Merkezi tarafından belirlenir. Belirlenen derslere 1/5 oranında devamsızlık hakkınız bulunmaktadır. Tüm ders ve eğitimlere katılmak zorundasınız.
SRC Belgesi Sınavları, 2017 yılı itibari ile Milli Eğitim Bakanlığına geçti. Ulaştırma Bakanlığında iken senede 4 veya 5 kere SRC Belgesi Sınavına tabi tutulurlardı. Milli Eğitim Bakanlığı her ay bir sınav yapmaktadır. Milli Eğitim Müdürlüklerince gelen talepler doğrultusunda SRC Belgesi Sınavları azaltılabilir veya çoğaltılabilir.
SRC Belgesi Dersleri Ne Zaman?
SRC Belgesi dersleriniz kayıt olduğunuz haftanın devamında ki hafta sınava kadar belirlenir. Genel uygunluk durumuna göre hafta içi akşam veya hafta sonu dersleri uygulanır. Bu durum bir yönetmelik değil, SRC Merkezinizin vereceği kararlar doğrultusunda planlanır.
İlkokul Mezunuyum SRC Belgesi Alabilir miyim?
SRC Belgesi almak için mezuniyet şartı aranmamakta, bunun için ilkokul mezunu da olabilirsiniz. İlkokul mezunu SRC Belgesi alabilir.
SRC Belgesi Cezaları
Ticari olarak yolcu veya yük taşımacılığı yapan bir firmada ticari araç kullanan bir şoför iseniz SRC Belgenizin olmadığı durumlarda hem araç kullanan sürücüye hem de aracın sahibi firmaya cezai işlem uygulanmaktadır. Sürücüye 1.420,00 TL, Araç Sahibine 3.584,00 TL, SRC’siz araç kullanmanın toplamda 5.004,00 TL cezai işlem uygulanmaktadır.
Şirketimizde Doblo, Kango, Caddy Tibi Ticari Araçlarımız Var. SRC Belgesi Almalı mıyız?
Araçlarınız ticari sınıfta değerlendirilir. Araçlarınız hususi araç olarak da geçiyor olabilir. Hususi araçların rutin polis çevirmelerinde eğer yük taşımacılığına veya yolcu taşımacılığına dair bir durum yok ise sizlerden SRC Belgesi istenilmeyecektir. Fakat yük taşıma durumlarında hususi de olsa sizlerden SRC 4 Belgesi talep edilecektir. Şirketinize kayıtlı bu tip Doblo, Fiorino, Caddy ve Kango vb. araçlarınız var ise kullanacak kişide SRC Belgesi olması zorunludur.
SRC Belgesi Sınavına giren adaylar için sınav sonuçları 3 – 4 gün içerisinde açıklanır.
Yük Taşımacılığı Yapacağım Hangi SRC Belgesini Almalıyım?
Yük taşımacılığı yapacaklar için SRC 3 Belgesi ve SRC 4 Belgesi gerekmektedir. Çalışma alanınıza göre yani Uluslararası mı? Yurt içi mi? gibi farklılıklar göstermektedir.
SRC 1 Belgesi ve SRC 3 Belgesi İçin Kayıt Oldum. Aynı Anda Alabilir Miyim?
Bir dönem içerisinde sadece bir tane SRC Belgesi alabilirsiniz.
SRC Belgem var Psikoteknik Zorunlu mu?
SRC Belgeniz var ise Psikoteknik Belgesini de almanız gerekir.
Src Belgesi soru cevapları ile belge alımı sürecinde umarız, tüm cevapları sizlere aktarabilmişizdir. Src belgesi soru cevaplar içerisinde sizin sorularınıza cevaplar yok ise bizimle iletişime geçerek tüm sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz.